Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa: Inflammatory Bowel Disease (IBD)

Inflammatory Bowel Disease is de medische term voor chronische ontstekingsaandoeningen van de darmen, zowel de ziekte van Crohn als Colitis Ulcerosa vallen onder deze overkoepelende term.

De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa verschillen van elkaar op een aantal punten:

 

  • Bij Crohn treedt er een ontstekingsreactie op door de gehele dikte van de darm en deze kan overal in de darmen optreden. Bij Colitis is de ontsteking oppervlakkiger en alleen in de dikke darm.
  • Crohn uit zich vooral in diarree, buikklachten en vermoeidheid. Bij colitis is er naast diarree vaak ook sprake van rectaal bloedverlies en pijn.
  • Bij Crohn begint het met een ontsteking, waardoor het darmslijmvlies en de darmwand beschadigt. Bij Colitis begint het met een beschadiging van het darmslijmvlies en de darmwand en treedt de ontsteking pas daarna op.
  • De gevoeligheid voor Colitis is vooral afhankelijk van een zwakke slijmvliesbarrière. Bij Crohn vindt met name een ‘overreactie’ van het immuunsysteem plaats.
  • Bij complicaties of onvoldoende reageren op medicatie is chirurgisch ingrijpen noodzakelijk. Bij Colitis wordt vaak de hele darm verwijderd, waarna het laatste deel van de dunne darm op de anus wordt aangesloten. Bij Crohn worden alleen de aangedane gedeelten van de darm verwijderd.

Oorzaak ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Bij beide aandoeningen spelen een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren een rol in het ontstaan. Er zijn tientallen genen bij betrokken, maar deze worden door omgevingsfactoren ‘aan’ of ‘uit’ gezet. We hebben dus zelf invloed op het ontstaan van deze aandoeningen. Bekende risicofactoren zijn roken, veelvuldig gebruik van antibiotica en de anticonceptiepil. Een voedingspatroon met veel suikers, weinig vezels, groenten en fruit, veel verzadigde vetten en fast food vergroten het risico. Een mediterraan dieet met veel vezels, groenten, fruit, vis, olijfolie, volle granen en noten verlagen dit. Stress wordt met name bij Colitis als een risicofactor gezien.

Natuurlijke behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Reguliere medicatie is niet altijd te voorkomen, zeker in acute fases van de aandoeningen. Met aanpassingen in de voeding en passende suppletie kun je de hoogte en de duur van medicatiegebruik echter wel terugdringen. Deze adviezen zijn voor zowel Crohn als Colitis gericht op het versterken van de barrièrefunctie van de darmen (het darmslijmvlies en de darmwand) en op het remmen van ontstekingen. Lees ook 13 vuistregels voor een optimale spijsvertering – Nano Mineralen

Probiotica bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Probiotica zijn belangrijk om de barrièrefunctie van de darmen te verbeteren. Goede darmbacteriën zorgen voor herstel van het darmslijmvlies en produceren korte keten vetzuren. Korte keten vetzuren zorgen op hun beurt weer voor de aanmaak van darmepitheel en leveren dus een bijdrage aan het herstel van de darmwand. Onderzoek heeft stammen geïdentificeerd die ontstekingen in de darmen remmen bij IBD en pijn verlichten. Deze stammen zijn de bifidobacterium lactis LA 304, de lactobacillus acidophilus LA 201 en de lactobacillus salivarius LA 302. Vraag naar deze stammen bij je behandelaar of gezondheidswinkel/webshop. En laat de conditie van je darmen onderzoeken bij een orthomoleculair werkend therapeut of arts, bijvoorbeeld met behulp van deze test. 

Omega 3 visolie bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Onderzoek laat ook sterke verbetering van klachten zien bij gebruik van hoge doseringen omega 3 vetzuren in de vorm van visolie, met name bij Colitis. Bij Crohn verbetert visolie vooral de barrièrefunctie en werkt het niet aantoonbaar op de ontstekingen.

Omega 6 bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Het omega 6 vetzuur GLA heeft krachtige ontstekingsremmende en barrièrefunctie bevorderende eigenschappen en is een belangrijk supplement bij IBD. De inname van linolzuur daarentegen, het omega 6 vetzuur dat veelvuldig in bewerkte voeding voorkomt, in granen en in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en bakboters, werkt ontstekingsbevorderend en heeft een ongunstige invloed op IBD.

Vitamine D bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Voldoende vitamine D is heel belangrijk voor mensen met Crohn en Colitis. Men heeft namelijk ontdekt dat vitamine D via verschillende wegen betrokken is bij een goede barrièrefunctie en bij het in toom houden van ontstekingsreacties in de darmen. Een tekort aan vitamine D komt in de westerse wereld veel voor. Je kunt je vitamine D status laten bepalen via de huisarts of specialist, een bloedtest geeft een goed beeld. Een goede vitamine D status hoort minimaal 100 nmol/L (per liter) te zijn.

L-glutamine, vitamine B12 en folaat

L-glutamine is een aminozuur die de darmwand en het darmslijmvlies helpt herstellen. Vanwege verslechterde opname ontstaat er vaak een tekort aan vitamine B12 en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur). Het is dan ook verstandig om deze vitaminen extra in te nemen. Ook aan ijzer en calcium kan een tekort ontstaan.

Nano goud en nano zink bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Nano goud is een bekende remedie bij auto-immuunaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn. Goud wordt al sinds begin 1900 ingezet bij aandoeningen als reuma en artritis. Het kan verschillende ontstekingsbevorderende stoffen remmen. Bovendien laat nano goud zien dat het schade veroorzaakt door vrije radicalen aanzienlijk afremt. Bij IBD is er sprake van oxidatieve stress, het verschijnsel dat er te weinig antioxidanten beschikbaar zijn om vrije radicaalschade tegen te gaan. De combinatie van krachtig antioxidant én ontstekingsremmer maakt nano goud ideaal om in te zetten bij IBD. Probeer nano goud één tot twee maanden om effect te kunnen bemerken. Als je verbetering merkt, kun je overstappen op een onderhoudsdosering. Zink is een belangrijk mineraal voor het immuunsysteem en is verhoogd nodig om de beschadigde weefsels in de darmen te herstellen.

Kruiden bij ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Ondersteunende kruiden die zowel ontstekingsremmend als antioxidatief werken, zijn kurkuma en ginkgo biloba. Kies een supplement van biologische kwaliteit, gemaakt van het verse extract voor een maximale hoeveelheid werkzame stoffen.

Wat eten bij ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa?

Uiteraard is het bij IBD heel belangrijk om de voeding te optimaliseren. IBD gaat vaak samen met coeliakie of glutenintolerantie. Als je hier nog geen helderheid over hebt, dan kun je coeliakie via het ziekenhuis laten bepalen en de mildere intolerantie wordt op een andere manier bepaald. Hiervoor kun je het beste bij een natuurgeneeskundig therapeut zijn. Uiteraard kun je gluten ook een tijdje in z’n geheel vermijden. Twee maanden is lang genoeg om verschil te bemerken en vaak merk je het al veel sneller. Meer weten over gluten vermijden? Lees Last van opgeblazen buik ? Verminder je gluten! – Nano Mineralen.

Verdriet laten stromen

Colitis is een aandoening van de dikke darm, Crohn kan in het gehele darmkanaal voorkomen, maar vaak beginnen de ontstekingen op de grens van de dunne en de dikke darm. Energetisch gezien gaat de dikke darm over loslaten. Zaken die niet langer voedend of dienstbaar zijn, dienen te worden teruggegeven. De emotie verdriet hoort hierbij. Als verdriet chronisch wordt of juist onderdrukt, kan dit dikke darmproblemen geven. Het lichaam uit onderdrukte emoties als stress. Als de diepere oorzaak van een lichamelijke aandoening aan het licht komt en onderdrukte emoties kunnen vrijkomen, neemt de lichamelijke klacht vaak af. Voor meer kennis over de energetische werking van je spijsvertering, klik hier.

 

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met deskundige)
Probiotica, bifidobacterium lactis LA 304, de lactobacillus acidophilus LA 201 en de lactobacillus salivarius LA 302
De aanbevolen dosering op de verpakking, evt. meer. Niet in acute fasen
Omega 3
3x daags een capsule met EPA en DHA
Omega 6, GLA
3x daags een capsule teunisbloemolie en/of borage-olie
Vitamine D
25-75 mcg per dag
Vitamine B12 ( samen met folaat), de actieve vormen
Minstens 1000 mcg B12 per dag en 200 mcg folaat
L-glutamine
Tussen 3-5 gram per dag
Nano goud

Aanvangsdosering: 5 ml (1 theelepel) tot 15 ml (1,5 eetlepel) per dag. In één tot twee weken opbouwen tot de standaarddosering.

Standaarddosering: 20 – 30 ml per dag.

Onderhoudsdosering: 10 tot 15 ml per dag. Of bijvoorbeeld tweewekelijks 20-30 ml.

Innemen vóór de maaltijd of tussen maaltijden door. Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken. Voor meer info over nano goud, lees Nano Goud – Nano Mineralen

Kurkuma
1000-2000 mg per dag. Voor meer kennis over kurkuma, lees Kurkuma: De zonnige ontstekingsremmer – Nano Mineralen
Ginkgo biloba
De aanbevolen dosering op de verpakking
Nano zink
30-60 ml per dag. Voor meer info: Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
Nano ijzer
Indien tekort: 30-60 ml per dag. Voor meer info: Nano IJzer – Nano Mineralen
Mineralen uit Okinawa om calcium aan te vullen
1-3 gram per dag