Het kwik gaat weer boven de 20 graden uitkomen en zo stevenen we hopelijk af op een goede zomer. Aan de ene kant is dat natuurlijk flink genieten en we hopen dat iedereen dat ook ten volle doet!  Het vraagt wel om extra maatregelen.

Tijdens warme dagen is het belangrijk om extra mineralen binnen te krijgen, omdat we veel mineralen verliezen. Vooral kinderen, zwangere vrouwen en ouderen zijn kwetsbaar en hebben eerder last van tekorten. De rijkste bronnen van mineralen zijn groenten en fruit. Helaas zijn gehalten aan mineralen in de voeding sterk teruggelopen en zorgen bestrijdingsmiddelen ook nog eens voor verminderde opname. Als je hier meer over wilt weten, lees dan ons ‘Bestaansrecht’.

Uit metingen van groenten en fruit blijkt dat de hoeveelheden aan calcium en magnesium soms tot wel 80% zijn afgenomen!

En dat zijn juist de mineralen die zo belangrijk zijn om ons lichaam te ontzuren na het drinken van wijntjes, het eten van ijsjes en andere verzurende voeding.
Calcium en magnesium zijn ook nodig om de vochthuishouding in onze lichaamscellen goed op peil te houden, omdat we nu veel meer zweten. Ook om je huid goed gehydrateerd te houden en je geest scherp, zijn extra mineralen van belang.

Wat zijn signalen waar je op kunt letten?

 • Een gevoel van slapte
 • Hoofdpijn
 • Een wazig gevoel in je hoofd
 • Het overslaan van je hartspier
 • Een droge huid en droge lippen.

Maar ook als je je hier niet in herkent, verlies je tijdens dit weer veel meer mineralen dan normaal gesproken. Je zweet meer en dan verlies je niet alleen vocht maar ook bepaalde mineralen, de elektrolyten genaamd. Calcium, magnesium, natrium en kalium worden ook wel elektrolyten genoemd. Voldoende van deze mineralen waarborgen een goede zuurtegraad van je lichaamsvloeistoffen, één van de belangrijkste pijlers van een gezond lichaam. Daarnaast verliezen we als we zweten ook bepaalde spoorelementen, waaronder zink, koper en chroom.
Vooral van calcium en natrium zijn we vrij snel door onze voorraad heen als we flink zweten, al na ongeveer 5 liter. Maar het verlies begint natuurlijk al bij de eerste zweetdruppels.

Extra mineralen als aanvulling op je voedingspatroon is echt geen overbodige luxe en voor de zomermaanden geldt dat des te meer.

De Okinawa mineralen bestaan uit calcium en magnesium in substantiële hoeveelheden en uit 76 spoorelementen. Okinawa mineralen worden bijna volledig en snel opgenomen in de lichaamscellen waar ze nodig zijn. Ze zijn zo geconcentreerd dat zij sterker basenvormend zijn (en dus meer ontzurend) dan groenten en fruit.

Bovenstaande afbeelding laat zien dat het ionische water met de Okinawa mineralen basischer is dan groenten en fruit en dus uitermate geschikt om verzuring tegen te gaan. Verzuring, dat grotendeels veroorzaakt wordt door een mineralentekort van het lichaam staat aan de basis van praktisch alle westerse chronische aandoeningen.

Hoe gebruik je de Okinawa mineralen?

Voeg aan je waterkan of flesje water een schepje Okinawa mineralen toe. Ditzelfde kun je bij je smoothie doen. Doe er eventueel voor extra natrium een flinke snuf Keltisch zeezout bij. Om je kalium aan te vullen, kun je iedere dag een paar gedroogde abrikozen (de donkerbruine variant) eten, drink regelmatig (biologische) tomatensap of maak een verkoelende gazpacho. Ook de gazpacho of tomatensap kun je uitstekend een boost mineralen geven, het heeft namelijk een neutrale smaak. De Okinawa mineralen zijn vrij van hulpstoffen. Ze zijn geschikt vanaf babyleeftijd tot in de ouderdom.

Mineraal booster: Gazpacho met tomaat en watermeloen en Okinawa mineralen

Een heerlijk en gezond  mineraalrijk recept voor de zomerse dagen is een gazpacho met tomaat en watermeloen.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 450 gram watermeloen, in kleine stukjes, de pitten mogen mee in de blender (bevatten veel zink!)
 • 4 rijpe tomaten, in blokjes
 • 1 komkommer, in blokjes
 • ½ rode peper, fijngehakt
 • 1 lente-ui
 • Limoensap van 1 biologische limoen plus rasp
 • Zwarte peper uit de molen en Keltisch zeezout
 • Basilicum ter garnering
 • Evt. nog een scheutje balsamico azijn en een klontje kokosolie
 • Okinawa mineralen.

Extra: blender (of keukenmachine)

Bereiding:

Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een blender of keukenmachine en koel de gazpacho in de koelkast.
Schenk ze in een glaasje en garneer ieder glaasje met een paar blaadjes gescheurde basilicum.
Wees niet te zuinig met het Keltische zeezout én eet ook een aantal watermeloenpitten. Deze zijn nl. zeer rijk aan zink. Het ongeraffineerde zeezout voorziet in het benodigde natrium en de tomaten staan bol van het kalium.
Gecombineerd met de Okinawa mineralen krijg je nu een échte mineralen boost, die je vochthuishouding op peil houdt, het verliezen van overtollige kilo’s vergemakkelijkt, je huid hydrateert en je geest scherp houdt.

Drink als ontbijt, lunch of tussendoortje.

Voor meer informatie over de Okinawa mineralen, lees de brochure of bekijk hieronder de webinar.

Geschreven door Terah Afke Beek

Bekijk het webinar Okinawa mineralen

Bronnen:

https://www.nanomineralen.nl/wp-content/uploads/2019/05/Voedingswaarden_Geigy.pdf